in: Weekblad De Toren van Twenterand (Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop, Westerhaar, Wierden) 16-12-2020 en Weekblad De Toren (Hardenberg, Ommen) 23-12-2020

Op woensdagmiddag 25 november 2020 promoveerde ds. Barend H. Weegink (oud-plaatsgenoot en bekend als predikant in de Overijsselse regio) tot Doctor in de Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen. Zijn proefschrift ‘Nochtans mijn God. Leven, theologie en spiritualiteit van Aart Jan Theodorus Jonker’ is een bijdrage in het kader van de gereformeerde of orthodoxe geloofsbeleving.

Ds. Weegink schetst Jonker als een gereformeerd-ethisch godgeleerde en belicht daarmee een stroming die open was naar de moderne tijd en toch bleef bij het klassieke geloof. Prof. Jonker (1851-1928) was een bekend figuur en een groot prediker die meditatieve boeken heeft nagelaten. Hij woonde later in Heerde, vanwaar hij zowel met de koningin in het paleis in Apeldoorn als met de allerarmsten in hun plaggenhutten wist om te gaan.

Het boek is in de winkel verkrijgbaar (368 p, Eburon Utrecht 2020. ISBN 978-94-6301-320-8). De plechtigheid vond plaats in de Doopsgezinde Kerk die vlakbij de universiteit als aula fungeerde. Fysiek konden dertig mensen aanwezig zijn. Door vele anderen is gelijktijdig of naderhand de plechtigheid via een livestream gevolgd.

Weegink promoveerde bij de hoogleraren dr. Jan Hoek (Veenendaal) en dr. Edward van ’t Slot (Zwolle) die namens de Gereformeerde Bond en de Confessionele Beweging in Groningen hun leerstoel hebben. Op de foto zien we de beide promotoren, de kersverse doctor en de paranimfen Dick de Boer (Ommen) en Christiaan Weegink (Katwijk) na afloop.