Jeffrey Schipper van Christelijk Informatie Platform interviewde mij over het reizen met voorgangers naar landen van bijbelse en andere bestemmingen.

Weegink met zijn vrouw Rita als reisleiders

In dit artikel ga ik erop in hoe zinvol het is om een verdiepingsreis te maken.

“Het bezoeken van bijbelse landen is niet noodzakelijk om tot geloof te komen. Het heil ontvang je door Woord en Geest. Wel kan ik zeggen dat het geloofsleven door bezoeken aan Israël, Turkije, Griekenland en andere plaatsen wordt verdiept.” Ds. Barend Weegink heeft als ambassadeur voor DrieTour Reizen vaak bijbelse landen bezocht. Niet alleen de plaatsen waar de Heere Jezus heeft gelopen. “Er zijn meer bijbelse landen dan Israël. Denk bijvoorbeeld aan de Paulusreizen rondom de Middellandse Zee en aan de aartsvaders die liepen tussen de Eufraat en de Tigris.”

Het christelijk geloof is niet weg te denken uit het leven van de predikant van de hervormde wijkgemeente Rehoboth in Katwijk aan Zee. “Al op jonge leeftijd kreeg ik veel liefde voor God en de kerk. Mijn grootmoeder beleefde op authentieke wijze haar geloof. Voor mij was dat een eye-opener.  Wanneer mensen hun bezieling op anderen kunnen overbrengen, ontstaat er een vonk. Dat vuur heeft ertoe geleid dat ik over een poosje 40 jaar God mag dienen als predikant.” In zijn beginjaren kwam Weegink in contact met een collega, die zich bezighield met het organiseren van reizen naar bijbelse landen. “Dat virus heeft hij aan mij doorgeven. Je komt er nooit meer van af.”

Landen buiten Israël
“De reizen hebben mij dichter bij de grootheid en trouw van God gebracht,” gaat de predikant verder. In de loop der jaren is hij zich steeds meer gaan richten op landen buiten Israël, al laat hij dat eerste doel nooit los. Laatst reisden we met een eigen groep uit Katwijk, de Veluwe en Overijssel door ‘Klein-Azië’, het hedendaagse Turkije,” vervolgt Weegink. “Daar maakten de apostelen Paulus en Johannes hun zendingsreizen. Prachtig toch om de zeven gemeenten van Klein-Azië te bezoeken en er uit de Bijbel te lezen en uit te leggen, en een dagtour te maken naar het Griekse Patmos, waar Johannes het in Openbaring beschreven visioen ontving. Binnenkort ga ik met voorgangers een week naar Griekenland. Dan doen we de noord-zuidroute en zien we hoe het Evangelie landde in Filippi, Europa dus. Zonder de kracht van de boodschap van God redt ons werelddeel het niet.”

De reizen reiken nog veel verder dan deze gebieden. Ook verre bestemmingen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika, de Verenigde Staten  en Canada worden mogelijk gemaakt. “Het is heel interessant om te ontdekken hoe in de loop van de tijd het christendom wereldwijd is verspreid. In Noord-Amerika volgden we de Nederlandse emigranten in hun daar gestichte kerken. Ik mocht er diensten leiden. Ze wilden per se de oude liederen zingen en de oude waarheid horen. En die is fris en nieuw, hoor! Verder hebben we deelnemers aan een reis in Indonesië laten zien hoe verschillende religies met elkaar kunnen omgaan. Ook bezochten we militaire erevelden waar Nederlandse soldaten begraven zijn. Mensen die familie hadden verloren, vroegen mij ter plekke of ik een bijbelgedeelte wilde lezen. Tijdens dergelijke reizen beleef je heel pastorale momenten.”

Beeldender preken
Weegink geeft toe dat hij door zijn ervaringen anders is gaan preken. “Ik preek beeldender dan voorheen. Ik doel niet op de aanwezigheid van een beamer, maar het schilderen met woorden. Ook betrek ik de actualiteit meer in mijn preken.” Hij ervaart dat de reizen zijn predikantschap hebben verrijkt. “Dominees kunnen einzelgangers zijn. Door te reizen sta je in contact met anderen. Ondertussen verdiep je jezelf in de dingen die je hoort en ziet. Je geestelijke bagage wordt daarmee gevoed. Daarnaast heb ik geleerd om over kerkmuren heen te kijken. Moderne en traditionele gelovigen melden zich aan. Samen op stap gaan schept ook banden in de eigen gemeente. Er komen relaties en huwelijken uit voort. En meermalen ben ik vanuit betrokkenheid geroepen tot het leiden van een begrafenis.”

Studenten en gemeentevoorgangers zouden zeker de vindplaatsen van de Bijbel moeten bezoeken, vindt Weegink. “Met elkaar in een groep van soms dertig mensen is dat best te doen.” Samen met zijn vrouw Rita geeft hij leiding aan de oriëntatiereizen. “Wij zijn vitale, eigentijdse zestigers die de verspreiding van het Evangelie graag dichter bij mensen brengen. Het vuur moet verder vonken.”

Bron: http://www.cip.nl/artikel/44020/Er-zijn-meer-bijbelse-landen-dan-Israel/