Onlangs promoveerde ds. Barend H. Weegink, tot Doctor in de Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen. Weegink is woonachtig in Katwijk, oud-Hengeloër, predikant in de Protestantse Kerk, onder andere in Overijssel, en van tijd tot tijd voorganger in de Waterstaatskerk.

<p>Beide promotoren dr. Jan Hoek (Veenendaal) en dr. Edward van 't Slot (Zwolle), de kersverse doctor ds. Barend Weegink en de paranimfen drs. Dick de Boer (Ommen) en mr. Christiaan Weegink (Katwijk).</p>
Beide promotoren dr. Jan Hoek (Veenendaal) en dr. Edward van ’t Slot (Zwolle), de kersverse doctor ds. Barend Weegink en de paranimfen drs. Dick de Boer (Ommen) en mr. Christiaan Weegink (Katwijk).

GRONINGEN/HENGELO – Zijn proefschrift ‘Nochtans mijn God. Leven, theologie en spiritualiteit van Aart Jan Theodorus Jonker’ is een bijdrage in het kader van de gereformeerde of orthodoxe geloofsbeleving. Ds. Weegink schetst Jonker als een gereformeerd-ethisch godgeleerde en belicht daarmee een stroming die open was naar de moderne tijd en toch bleef bij het klassieke geloof. Prof. Jonker (1851-1928) was een bekend figuur en een groot prediker die meditatieve boeken heeft nagelaten. Vanuit zijn persoonlijkheid verstond hij de kunst om zowel met de koningin in het paleis in Apeldoorn als met de allerarmsten in hun plaggenhutten om te gaan. Jonker bezon zich op de vragen van het lijden.

De plechtigheid vond plaats in de Doopsgezinde Kerk die vlakbij de universiteit als aula fungeerde. Fysiek konden dertig mensen aanwezig zijn. Door vele anderen is gelijktijdig of naderhand de plechtigheid via een livestream gevolgd.

Weegink promoveerde bij de hoogleraren dr. Jan Hoek (Veenendaal) en dr. Edward van ’t Slot (Zwolle) die in Groningen hun leerstoel hebben.

Het boek is in de winkel verkrijgbaar (367 p, Eburon Utrecht 2020. ISBN 978-94-6301-320-8). Op de foto zien we de beide promotoren, de kersverse doctor en de paranimfen drs. Dick de Boer (Ommen) en mr. Christiaan Weegink (Katwijk) na afloop.

bron: Hengelo’s Weeblad, vr 18 dec 2020