Bron: De Katwijksche Post, 3 december 2020

Ds. Barend H. Weegink, tot voor enige tijd predikant van de Katwijkse hervormde gemeente, promoveerde vorige week woensdag tot Doctor in de Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen. Zijn proefschrift ‘Nochtans mijn God. Leven, theologie en spiritualiteit van Aart Jan Theodorus Jonker’ is een bijdrage in het kader van de protestantse geloofsbeleving.

Ds. Weegink zet onder het toeziend oog van de rector prof. dr. Mechteld

Ds. Weegink schetst Jonker als een gereformeerd-ethisch godgeleerde en belicht daarmee een stroming die open was naar de moderne tijd en toch bleef bij het klassieke geloof. De plechtigheid werd gehouden in de Doopsgezinde Kerk die vlakbij de universiteit als aula fungeerde. Er konden maximaal dertig mensen aanwezig zijn. Door vele anderen is inmiddels de plechtigheid via een livestream al bekeken.

Een promotie houdt in dat er door ondervragers oppositie wordt gevoerd en dat het wetenschappelijk getinte boek door de auteur moet worden verdedigd. Na drie kwartier klinkt uit de mond van de pedel met de staf het ‘hora est’ (het is tijd) en na een gebruikelijk beraad wordt vervolgens door de eerste promotor de doctorsbul aan de promovendus uitgereikt.

Weegink promoveerde bij prof. dr. Jan Hoek (oud-Katwijker) en prof. dr. Edward van ‘t Slot, die allebei in Groningen een bijzonder hoogleraarschap bekleden. Het boek is in de winkel verkrijgbaar bij uitgeverij Eburon Utrecht 2020. 367 p, ISBN 978-94-6301-320-8.