Een Nederlandstalige kerkdienst zondag in Châtillon-sur-Loire, midden-Frankrijk, heeft de belangstelling gewekt van een Franse krant, La Republique du Centre. Het dagblad plaatste deze week een impressie van de dienst, waarin ds. B. H. Weegink voorging.

Ds. Weegink leidde zondag voor het zevende jaar een –tweetalige– kerkdienst in de Temple protestant in Châtillon-sur-Loire. „Ik tipte La Republique du Centre om er aandacht aan te schenken”, laat de hervormd-confessionele predikant uit Katwijk aan Zee weten. „Let wel: een volledig seculiere krant en ook een seculier land, en nogal onbekend met protestanten! Ze stuurden nota bene een journaliste om een impressie te maken. („C’est une messe, monsieur pasteur?” Ik antwoordde: „Ah, un peu different, c’est un culte protestant”).”

La Republique du Centre stelde vast dat zo’n zestig personen, onder wie „tal van Nederlandse toeristen”, de –tweetalige– dienst in de Temple protestant bijwoonden. „Met grote aandacht luisterden zij naar de boodschappen van vrede en broederlijke liefde.”

Vanwege de „noodtoestand” in Frankrijk had de burgemeester van Châtillon-sur-Loire vijf gendarmes met een arrestantenbusje op de hoek van de straat geposteerd, aldus de Katwijkse predikant. „De mannen hebben vriendelijk toegehoord. Ik had hun de liturgie gegeven. Er ging dus niets verkeerd…”

Overigens zat het kerkje uiteindelijk vol met zo’n tachtig bezoekers. „Er waren nogal wat na- en laatkomers, men moest de weg zoeken.”

Jaarlijks worden op vakantieplekken in het buitenland tal van Nederlandstalige kerkdiensten gehouden. Een overzicht is te vinden op kerktijden.nl